1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Weird errors all at the same time - Traction control, ABS, 4 HI / 4 LO, BSM, etc...

Discussion in 'General Tundra Discussion' started by _Josh_, Sep 13, 2020.

  1. Sep 13, 2020 at 1:41 PM
    #1
    _Josh_

    _Josh_ [OP] New Member

    Joined:
    Sep 13, 2020
    Member:
    #52182
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Vehicle:
    2014 Black Tundra Limited
    Watch video for best explanation.

    Summary: After some washboard roads all of these errors came on simultaneously. Errors now come and go randomly, and in different combinations. Might go a few weeks without any issues, then a day or two with a combination of the lights.

    Sometimes RPMs, Temperature, and Speedometer will not read at all, or read incorrectly.

    Seems to be triggered by long drives, or by traction control.

    Dealership said they were able to trigger the check engine light, but when they tried to pull codes there were none.

    Battery issues is my only guess currently, but dealership said the battery checked out fine when they tested it.

    Thanks for the help!

     
  2. Sep 13, 2020 at 1:52 PM
    #2
    Black Wolf

    Black Wolf 3 Digit SSEM # 0.378K

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Member:
    #378
    Messages:
    30,525
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Aurora CO
    Vehicle:
    2014 Attitude Blaaaaack,5.7L DC Limited TRD 4X4
    RC steps, Zone UCA's, Fat Bob Vated coilovers, Pro Form Fab shackles, Patagonia M/T's, Ranch Hand Grill Guard, ToyTec diff breather kit, SDHQ AIP relocation kit, Extang Trifecta 2.0, Jomax ABS speed sensor armor
    Did the dealer check your speed sensors??
     
  3. Sep 13, 2020 at 1:53 PM
    #3
    _Josh_

    _Josh_ [OP] New Member

    Joined:
    Sep 13, 2020
    Member:
    #52182
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Vehicle:
    2014 Black Tundra Limited
    I don't believe so, I'll ask them to on the next round.
     
    Black Wolf likes this.
  4. Sep 13, 2020 at 1:56 PM
    #4
    Black Wolf

    Black Wolf 3 Digit SSEM # 0.378K

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Member:
    #378
    Messages:
    30,525
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Aurora CO
    Vehicle:
    2014 Attitude Blaaaaack,5.7L DC Limited TRD 4X4
    RC steps, Zone UCA's, Fat Bob Vated coilovers, Pro Form Fab shackles, Patagonia M/T's, Ranch Hand Grill Guard, ToyTec diff breather kit, SDHQ AIP relocation kit, Extang Trifecta 2.0, Jomax ABS speed sensor armor
    You can get underneath and visually inspect them on each hub. All it takes is for one sensor to be damaged to cause the Xmas lights
     
  5. Sep 13, 2020 at 1:58 PM
    #5
    blackdemon_tt

    blackdemon_tt New Member

    Joined:
    Feb 27, 2020
    Member:
    #43241
    Messages:
    457
    Gender:
    Male
    Loose ground somewhere...
    as he stated takes only one sensor to light it up..
     
  6. Sep 13, 2020 at 2:01 PM
    #6
    _Josh_

    _Josh_ [OP] New Member

    Joined:
    Sep 13, 2020
    Member:
    #52182
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Vehicle:
    2014 Black Tundra Limited
    I'll check and report back if speed sensors were the issue.

    Thanks folks!
     
    Black Wolf likes this.
  7. Sep 13, 2020 at 2:13 PM
    #7
    Black Wolf

    Black Wolf 3 Digit SSEM # 0.378K

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Member:
    #378
    Messages:
    30,525
    Gender:
    Male
    First Name:
    Matt
    Aurora CO
    Vehicle:
    2014 Attitude Blaaaaack,5.7L DC Limited TRD 4X4
    RC steps, Zone UCA's, Fat Bob Vated coilovers, Pro Form Fab shackles, Patagonia M/T's, Ranch Hand Grill Guard, ToyTec diff breather kit, SDHQ AIP relocation kit, Extang Trifecta 2.0, Jomax ABS speed sensor armor
    Blaaaaaaack....:thumbsup:
     
    blackdemon_tt likes this.
  8. Sep 23, 2020 at 9:27 AM
    #8
    _Josh_

    _Josh_ [OP] New Member

    Joined:
    Sep 13, 2020
    Member:
    #52182
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Vehicle:
    2014 Black Tundra Limited
    Hey Folks,

    Update on this. The Toyota dealership has had it for a week and they still can't figure out what's wrong. Below are the codes I was able to generate.

    The dealership swapped the instrument panel (speedometer, odometer, etc.) with another Tundra they had, but they were still able to generate the issue. So it's currently not the speed sensors or the instrument panel.

    They think it's maybe related to an aftermarket remote start that was installed, but I bought it with the remote start already, so not sure on that.

    Any ideas? Thanks!



    codes ex 1.jpg
     
  9. Sep 23, 2020 at 9:31 AM
    #9
    _Josh_

    _Josh_ [OP] New Member

    Joined:
    Sep 13, 2020
    Member:
    #52182
    Messages:
    5
    Gender:
    Male
    First Name:
    Josh
    Vehicle:
    2014 Black Tundra Limited

Products Discussed in

To Top