1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

No more volume on OEM radio?

Discussion in 'Audio & Video' started by DarknessReigns, Apr 29, 2020.

  1. Apr 29, 2020 at 6:31 AM
    #1
    DarknessReigns

    DarknessReigns [OP] New Member

    Joined:
    Apr 28, 2019
    Member:
    #29777
    Messages:
    72
    Hey guy's,

    I just installed a full system upgrade but kept the OEM radio.
    It was working fine for about a week and this morning when i started the truck, no more volume.
    The radio turns on, I see the screen, the bluetooth music is diplayed, but when I twist volume up or down, there is nothing that comes up on the screen and no sound.

    The steering wheel controls also don't have any affect on this.

    I heard that these OEM JBL radio's shit the bed every now and then.. Is this the symptoms that others have had as well?
     
  2. Apr 29, 2020 at 6:44 AM
    #2
    Danman34

    Danman34 New Member

    Joined:
    Sep 19, 2018
    Member:
    #19579
    Messages:
    2,255
    Gender:
    Male
    First Name:
    Danny
    Vehicle:
    2018 White Tundra TRD Sport
    What did you install?
     
  3. Apr 29, 2020 at 6:47 AM
    #3
    TRDFerguson

    TRDFerguson SSEM #99/RGBA #8-ish?/It’s a funny name.

    Joined:
    Oct 18, 2018
    Member:
    #20730
    Messages:
    9,636
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Southeast Greater Basin, AZ
    Vehicle:
    2018 MGM CrüeMax
    Did you lose power to your amp? Check your fuses.
     
  4. Apr 29, 2020 at 6:49 AM
    #4
    Danimal86

    Danimal86 Looks clean even when its dirty!

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Member:
    #9321
    Messages:
    4,794
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2017 White Tundra SR5
    make sure the volume is up on your phone.
     
    texasrho83 likes this.
  5. Apr 29, 2020 at 7:11 AM
    #5
    DarknessReigns

    DarknessReigns [OP] New Member

    Joined:
    Apr 28, 2019
    Member:
    #29777
    Messages:
    72
    It's not volume on the phone. Even FM radio, CD etc.. All sources are the same.

    I installed two amps, all new door components, dash speakers, a sub box, a rockford DSR1.
    Everything worked for a week and this morning, the radio doesnt show volume or allow bass, treble, mid and fader adjustments.

    I unplugged the truck battery for 5 mins and re-connected it and the volume is now back and sound is working again. However the settings for (front - rear, bass, treble, mid) is not adjustable anymore.
    This OEM radio is just so so bad...
    Any ideas?

    Thought the close to 6K I spent in audio upgrades was going to be enough, but it's starting to look like no matter what, I will have to change the factory radio :/
     
  6. Apr 29, 2020 at 7:38 AM
    #6
    TRDFerguson

    TRDFerguson SSEM #99/RGBA #8-ish?/It’s a funny name.

    Joined:
    Oct 18, 2018
    Member:
    #20730
    Messages:
    9,636
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Southeast Greater Basin, AZ
    Vehicle:
    2018 MGM CrüeMax
    I don't have the JBL system so can't confirm this, but I've heard that the factory amp did a lot of that processing. Not sure why it would look fine for a week and then shit the bed though if that were the case. I'd pony up a little more money and dump the factory HU.
     
  7. Apr 29, 2020 at 8:41 AM
    #7
    Danimal86

    Danimal86 Looks clean even when its dirty!

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Member:
    #9321
    Messages:
    4,794
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2017 White Tundra SR5
    jebus......you have a parts list of everything you installed?

    since its across all the sources, i would think somethings up with the dsr1. did you do the install yourself?
     
  8. Apr 29, 2020 at 8:58 AM
    #8
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    Trying to figure how you can spend $6k without touching the crappy HU...
     
    Danman34 and texasrho83 like this.
  9. Apr 29, 2020 at 8:58 AM
    #9
    TRDFerguson

    TRDFerguson SSEM #99/RGBA #8-ish?/It’s a funny name.

    Joined:
    Oct 18, 2018
    Member:
    #20730
    Messages:
    9,636
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Southeast Greater Basin, AZ
    Vehicle:
    2018 MGM CrüeMax
    :rofl:
     
    texasrho83 likes this.
  10. Apr 29, 2020 at 9:10 AM
    #10
    Danimal86

    Danimal86 Looks clean even when its dirty!

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Member:
    #9321
    Messages:
    4,794
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2017 White Tundra SR5
    Nothing wrong with wanting to keep the stock head unit. If the OP wants to get rid of his stock head unit, he's only out the cost of the dsr1. Not bad
     
  11. Apr 29, 2020 at 9:17 AM
    #11
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    It’s more of an accounting question than a philosophical debate. $6k... that’d be $1k in each door $1k for amp and $1k for subs?? That must be one hell of a system.
     
    Tundyfundy likes this.
  12. Apr 29, 2020 at 9:18 AM
    #12
    degs

    degs New Member

    Joined:
    Feb 29, 2020
    Member:
    #43302
    Messages:
    128
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2020 MGM Crewmax
    following
     
  13. Apr 29, 2020 at 9:19 AM
    #13
    DarknessReigns

    DarknessReigns [OP] New Member

    Joined:
    Apr 28, 2019
    Member:
    #29777
    Messages:
    72
    CAD, not USD,
    Tripple sound proofed entire cabin + closed cell foam, top end cables, Focal gear, JL Stealthbox, custom made Steel amp racks etc.
    Not sure why you find it funny.
     
  14. Apr 29, 2020 at 9:20 AM
    #14
    Danimal86

    Danimal86 Looks clean even when its dirty!

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Member:
    #9321
    Messages:
    4,794
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2017 White Tundra SR5
    Probably had a shop do the install. For a full system overhaul, i bet it would cost $1500 in labor
     
  15. Apr 29, 2020 at 9:21 AM
    #15
    Danimal86

    Danimal86 Looks clean even when its dirty!

    Joined:
    Aug 29, 2017
    Member:
    #9321
    Messages:
    4,794
    Gender:
    Male
    First Name:
    Daniel
    Sacramento, CA
    Vehicle:
    2017 White Tundra SR5
    Be careful with this. I've heard this can be the source of some issues with sound quality (not the issue you are having now).
     
    Tundyfundy likes this.
  16. Apr 29, 2020 at 9:37 AM
    #16
    DarknessReigns

    DarknessReigns [OP] New Member

    Joined:
    Apr 28, 2019
    Member:
    #29777
    Messages:
    72
    Thanks for the heads up, I'll do some research.
     
  17. Apr 29, 2020 at 9:43 AM
    #17
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    I don’t know enough about the JBL system to be helpful but if I were you I’d get in touch with James Taylor as he is the resident expert on Tundra audio. I’d bet he has heard of this issue...
    @james@tech12volts
    Email-
    tech12volt@gmail.com
     
  18. Apr 29, 2020 at 9:47 AM
    #18
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    This explains a lot. $6k CAD is roughly $4.3k USD.
     
    Tundyfundy and texasrho83 like this.
  19. Apr 29, 2020 at 9:55 AM
    #19
    texasrho83

    texasrho83 DGAF#1

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Member:
    #7025
    Messages:
    9,519
    Gender:
    Male
    First Name:
    Charles
    Conroe TX
    Vehicle:
    2016 DC MGM 4x4
    See build link
    Still a good amount of coin to put into an audio overhaul!
     
  20. Apr 29, 2020 at 11:54 AM
    #20
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    My understanding is all of these functions are controlled by the stock JBL amp system so if you removed the stock amp it would make sense you would lose all these functions. Not sure about the volume.
     
  21. Apr 29, 2020 at 11:57 AM
    #21
    texasrho83

    texasrho83 DGAF#1

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Member:
    #7025
    Messages:
    9,519
    Gender:
    Male
    First Name:
    Charles
    Conroe TX
    Vehicle:
    2016 DC MGM 4x4
    See build link
    Snap a pic of the controls being inoperable on the HU plz
     
  22. Apr 29, 2020 at 11:58 AM
    #22
    dittothat

    dittothat New Member

    Joined:
    Feb 23, 2019
    Member:
    #26579
    Messages:
    2,930
    First Name:
    Nick
    SD
    Vehicle:
    2016 MGM Platinum
    mine are still there.. so something is off
     
    AZBoatHauler[QUOTED] likes this.
  23. Apr 29, 2020 at 11:59 AM
    #23
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,340
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    I know a lot of people place a new amp downstream of the JBL amp to try and get everything to play nice... Are you sure your stock amp has been removed?
     
  24. Apr 29, 2020 at 12:03 PM
    #24
    dittothat

    dittothat New Member

    Joined:
    Feb 23, 2019
    Member:
    #26579
    Messages:
    2,930
    First Name:
    Nick
    SD
    Vehicle:
    2016 MGM Platinum
    Yup, did the install myself with a dsr1. Amp is sitting in my toolbox.

    my question is: is this true across all sources since I believe each source has different programmable bass/treble/etc.
     
    AZBoatHauler[QUOTED] likes this.
  25. Apr 29, 2020 at 12:24 PM
    #25
    DarknessReigns

    DarknessReigns [OP] New Member

    Joined:
    Apr 28, 2019
    Member:
    #29777
    Messages:
    72
    No that isn't the case.
    Everything worked for a week. All the factory radio settings worked, treble, bass etc..
    I played with them to fine tune the sound.
     
  26. Apr 29, 2020 at 12:41 PM
    #26
    DarknessReigns

    DarknessReigns [OP] New Member

    Joined:
    Apr 28, 2019
    Member:
    #29777
    Messages:
    72
    So quick update... Went out in the truck turned the key and all settings work again.
    Mind blown.. I think this HU has a mind of it's own. If this repeats itself I may just bite the bullet and replace it.
     
  27. Apr 29, 2020 at 12:53 PM
    #27
    PWMDMD

    PWMDMD New Member

    Joined:
    Nov 4, 2018
    Member:
    #21332
    Messages:
    561
    Worcester, MA
    Vehicle:
    2020 Tundra Platinum
    I have the JBL HU but aftermarket DSR-1/AMP/Speakers. About 10% if the time when I turn the truck on everything starts up as expected - amp has power, HU is up and running but no sound. When this happens there's no number displaced for the volume on the HU so I know it's the HU. If I restart the truck everything is fine.
     
    ToyoMafia likes this.
  28. Apr 29, 2020 at 2:09 PM
    #28
    ToyoMafia

    ToyoMafia SSEM #15-3MW-RGBA#?-@toyomafiaworld Vendor

    Joined:
    Nov 8, 2019
    Member:
    #38453
    Messages:
    12,158
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Magic carpet.
    Cool slaps and plastiDip
    The truck is a 2020? Take it to the dealer? If they give you sh*t because you changed the amp tell them to prove that it is the cause. You could just throw the stock amp back in and see if you get signal unless you cut the factory harnesses which in that case you shouldn’t have done that.
     
  29. Apr 29, 2020 at 2:13 PM
    #29
    ToyoMafia

    ToyoMafia SSEM #15-3MW-RGBA#?-@toyomafiaworld Vendor

    Joined:
    Nov 8, 2019
    Member:
    #38453
    Messages:
    12,158
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    Magic carpet.
    Cool slaps and plastiDip
    If you can swap the amp to test factory amp you will know about the HU. If the systems sound is back then I really think there is an issue with the Dsr1 I will check the status light on mine and confirm. Can you get to the Dsr1?
     
    dittothat likes this.
  30. Apr 29, 2020 at 2:38 PM
    #30
    dittothat

    dittothat New Member

    Joined:
    Feb 23, 2019
    Member:
    #26579
    Messages:
    2,930
    First Name:
    Nick
    SD
    Vehicle:
    2016 MGM Platinum
    I would leave everything flat on the HU and make all your adjustments in the Perfect Tune app. The EQ in the DSR1 can do everything and more with regard to bass, treble, time alignment....
     

Products Discussed in

To Top