1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

JBL owners with aftermarket headunit via idatalink maestro

Discussion in 'Audio & Video' started by BlueBottle, Nov 19, 2017.

  1. Jul 10, 2018 at 4:12 PM
    #61
    slide187

    slide187 New Member

    Joined:
    Oct 19, 2017
    Member:
    #10395
    Messages:
    113
    Gender:
    Male
    Boston, MA
    Vehicle:
    2015 Silver Sky Metallic DC Limited Tundra
    Console Cavern Organizer Mod, Driver's Forward Assist Handle Tonno Pro Hardfold, Body Colored Door Handles, Body Colored Mirror Caps, MBRP Stainless XP Series Dual Exhaust, OEM Bed Extender

    Well Son of a bitch. that worked, thanks for the info, man!!! it was weird because it wouldn't go down at all... but after like 8 seconds holding the down switch, it just went all the way down... i held it there for 10 seconds to be safe.... then put it up and held it up another ten... and now its back to normal!

    sometimes i have no idea what i'd do without forums like this one hahahhaa.
     
    Tundra Fan likes this.
  2. Jul 10, 2018 at 8:15 PM
    #62
    Tundra Fan

    Tundra Fan Cotton Member

    Joined:
    Sep 10, 2016
    Member:
    #4489
    Messages:
    1,928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Toby
    Nor Cal (Placer Co.)
    Vehicle:
    2013 Platinum, Silver Sky Metallic
    :thumbsup:
    Glad it worked. Now I just need to remember it if it ever happens to me. :D
     
    slide187 likes this.
  3. Jul 14, 2018 at 10:20 PM
    #63
    Tundra Fan

    Tundra Fan Cotton Member

    Joined:
    Sep 10, 2016
    Member:
    #4489
    Messages:
    1,928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Toby
    Nor Cal (Placer Co.)
    Vehicle:
    2013 Platinum, Silver Sky Metallic
    Well, I went ahead and installed the OBD plug in today since I had the HU out to install my front cam. The constant hot issue didn't happen this time, so all is good there.
    Adding it gave me these 2 screens (pic borrowed from B737) except I don't have the menu options at the bottom of the screen like he does, I just have the < and > icons with nothing in between. Also, the TPMS readings don't match what my digital tire gauge reads. One tire was close, another was way off, so I'm not sure what is going on there.

    [​IMG]

    [​IMG]

    As far as the idatalink Maestro, I tried reflashing it to see if I could change some of the options for the steering wheel. Unfortunately it was a no. I can't believe they don't have an option where the preset scan buttons on the steering wheel don't work to toggle thru the presets. :crazy: I left it on scan, but it's annoying.
    Does anyone using the DDX9904s have a lag with their ipod, or it not playing the song that you select on the screen? It might be because I'm not using a compatible ipod though.
     
    slide187 likes this.
  4. Jul 14, 2018 at 11:02 PM
    #64
    slide187

    slide187 New Member

    Joined:
    Oct 19, 2017
    Member:
    #10395
    Messages:
    113
    Gender:
    Male
    Boston, MA
    Vehicle:
    2015 Silver Sky Metallic DC Limited Tundra
    Console Cavern Organizer Mod, Driver's Forward Assist Handle Tonno Pro Hardfold, Body Colored Door Handles, Body Colored Mirror Caps, MBRP Stainless XP Series Dual Exhaust, OEM Bed Extender
    So its weird.... I have all the gauges, both pages of them and they all function except for the Fuel gauge for some reason. And this is WITHOUT the OBD plug. However i do NOT have any TPMS data at all. On the TPMS page tho i still get battery voltage, gear shift position, and any doors that are open show up. when i had the OBD plug in i obviously also got the TPMS info, but it seems like that was the only thing to go with the plug (besides the constant power thing haha)

    I talked to a guy who said if i solder a 1 amp diode between the OBD wire and the existing resistor on the harness that connects it to the power wire it should stop the power backfeed, but won't be sure until i do it if it will allow the data to pass thru. so i'll be trying that on monday and i'll report my findings.

    For the steering wheel controls, i dont feel like the tundra SWC did that in the first place, mine was just track forward and track back for the up and down, and ffwd and rwnd were the left and right keys, but in radio function i don't remember it scanning thru the preset stations i had, which i thought was odd, but i never really used them in any mode but the bluetooth music and/or Pandora etc. apps.

    As far as the ipod issue you mentioned, I use mine with my iPhone SE (I don't like having a flat screen TV in my pocket haha) but i only use it via carplay, and i have had no issues whatsoever with that.
     
    Tundra Fan likes this.
  5. Jul 14, 2018 at 11:09 PM
    #65
    Tundra Fan

    Tundra Fan Cotton Member

    Joined:
    Sep 10, 2016
    Member:
    #4489
    Messages:
    1,928
    Gender:
    Male
    First Name:
    Toby
    Nor Cal (Placer Co.)
    Vehicle:
    2013 Platinum, Silver Sky Metallic
    Definitely a few differences between 2nd and 3rd Gens. I didn't have car info or gauges at all with out the OBD plug.
    And I know mine scrolled thru radio presets with the stock HU.......that and the volume knob are the only thing I miss from my stock HU.
     
    slide187 and B737 like this.
  6. Aug 10, 2018 at 6:36 AM
    #66
    BergerMD

    BergerMD New Member

    Joined:
    Aug 10, 2018
    Member:
    #17970
    Messages:
    1

    Does the radio stay on with the doors open or doors closed? The Tundra keeps power to the radio until a door has been opened.

    As for the steering wheel controls, this is an easy fix from the radio head unit. If you go to the radio screen, at the top, in the middle you will see either Auto1, Auto2, or Manual. Changing this will change how the radio stations are searched. Manual will adjust incrementally so 102.5, 102.7, 102.9, Auto1 will tune to the next available radio frequency, and Auto2 will switch between programmed stations.

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG] [​IMG]

    Hope this helps.
     
    Last edited: Aug 10, 2018
  7. Aug 22, 2018 at 3:55 PM
    #67
    eddiesteele

    eddiesteele New Member

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Member:
    #13358
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    First Name:
    eddie
    Long Beach
    Vehicle:
    '18 SR5 CM
    Are you talking about he parking assist still being there? Because I have an 18 with the same head unit as yours and a maestro rr like you but im not getting the parking assist screen and on the head unit it greyed out. Did you do the parking brake bypass? That and the answer/hangup on steering wheel isn't working.
     
  8. Aug 22, 2018 at 3:56 PM
    #68
    eddiesteele

    eddiesteele New Member

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Member:
    #13358
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    First Name:
    eddie
    Long Beach
    Vehicle:
    '18 SR5 CM
    Are you talking about he parking assist still being there? Because I have an 18 with the same head unit as yours and a maestro rr like you but im not getting the parking assist screen and on the head unit it greyed out. Did you do the parking brake bypass? That and the answer/hangup on steering wheel isn't working.
     
  9. Aug 22, 2018 at 4:07 PM
    #69
    B737

    B737 Throbbing Member

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Member:
    #976
    Messages:
    477
    Gender:
    Male
    Jersey Shore
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab Limited
    my truck is prob different than yours since yours is 3 years newer. all my parking sensors are present and show on the center dash screen. its pretty basic on the 2015, you prob have a entirely different parking assist system than my basic sonar one. But yes they still appear on the dash. All the steering wheel controls work as they should. yes my truck has the bypass
     
    eddiesteele likes this.
  10. Aug 22, 2018 at 5:35 PM
    #70
    eddiesteele

    eddiesteele New Member

    Joined:
    Mar 6, 2018
    Member:
    #13358
    Messages:
    16
    Gender:
    Male
    First Name:
    eddie
    Long Beach
    Vehicle:
    '18 SR5 CM
    thank you for the reply! I think i got you and JoeJob mixed up.
     
  11. Sep 20, 2018 at 1:58 PM
    #71
    CHUCKDLG

    CHUCKDLG New Member

    Joined:
    Sep 20, 2018
    Member:
    #19613
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2014 Toyota Tundra Limted TRD CrewMax White
    Hello everyone, I have a 2014 tundra limited jbl and installed a Kenwood ddx9903s with the maestro i data link. The sound is off in the truck. I am missing certain stages or parts of the music from the front. It sounds as if the right front dash is not on or door speakers is not on. Has anyone had any issues with this?
     
  12. Sep 20, 2018 at 2:08 PM
    #72
    B737

    B737 Throbbing Member

    Joined:
    Feb 17, 2015
    Member:
    #976
    Messages:
    477
    Gender:
    Male
    Jersey Shore
    Vehicle:
    2015 Tundra Double Cab Limited
    can you tell us how you installed, wired the speakers ect.
     
  13. Sep 20, 2018 at 3:27 PM
    #73
    CHUCKDLG

    CHUCKDLG New Member

    Joined:
    Sep 20, 2018
    Member:
    #19613
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2014 Toyota Tundra Limted TRD CrewMax White
    Hello B737, The head unit was installed with a Maestro RR with the T02 harness and u02 for the usb port. Had someone install it, however his company has disappeared. It should all have been plug and play from what I understand. Not sure if this guy got his rca's crossed or one is not connected right. curious if anyone has had the same issue.
     
  14. Oct 18, 2018 at 1:43 PM
    #74
    rizico

    rizico New Member

    Joined:
    Oct 4, 2018
    Member:
    #20159
    Messages:
    6
    Gender:
    Male
    First Name:
    Johnny-Don
    Vehicle:
    2014 Platinum
    Truck Covers USA Rolling Bed Cover, LED Interior Lights, Grill Guard, Leveled
    I wanted to chime in on this thread. I have a 2014 Platinum w/JBL, installed an Alpine iLX-F309 HU with an iDatalink Maestro RR. I'm having the same always powered on with the OBD2 plugged in issue (after a few days of working fine oddly) but anyway, apparently snipping that diode will work according to the iDatalink tech so I'm not worried about that. It's currently disconnected and I get everything (all gauges, tires PSI/Temp, Which doors are open) so I'm not sure what all is even coming over that lone grey/red st wire?

    I did want to get some input on wiring. When I wired up mine, the Maestro instructions instructed me to NOT wire up rear speaker wires when you have the factory JBL amp. I'm wondering if this is affecting my sound quality negatively any. I'm considering an amp bypass, thoughts?WIRING.jpg IMG_0221.jpg
     

Products Discussed in

To Top