1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

I am Lost..

Discussion in '2nd Gen Tundras (2007-2013)' started by namib, Mar 26, 2020 at 4:53 AM.

  1. Mar 26, 2020 at 4:53 AM
    #1
    namib

    namib [OP] New Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #44316
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Vehicle:
    2007, 4.7 V8 Tundra, Double Cab Ltd
    Please , can anyone shed some light here. I've done Time Belt/Wpump replacement, all went smooth, belt lines up on "I" marks, turned by hand a few times. Problem is, it cranks, but will NOT start at all, since I have no spark, none. Tested Crank sensor, it's good, where to from here? I have also checked every single fuse, in Engine Bay & inside cabin, drivers side??? I am in trouble here, need this truck to run. Thank you in advance guys....
     
    1rooster likes this.
  2. Mar 26, 2020 at 6:54 AM
    #2
    Lovetrucks

    Lovetrucks New Member

    Joined:
    Feb 28, 2020
    Member:
    #43266
    Messages:
    89
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2019 Ram Rebel
    Welcome from Ontario Canada, I would retrace your steps and see if you inadvertently knocked a wire off or something . Was it running before you did the timing belt and water pump ?
     
  3. Mar 26, 2020 at 7:49 AM
    #3
    rockmup

    rockmup New Member

    Joined:
    Oct 19, 2019
    Member:
    #37565
    Messages:
    154
    Gender:
    Male
    First Name:
    Todd
    Greenwell Springs LA.
    How do you know you have no spark ?
     
  4. Mar 26, 2020 at 12:02 PM
    #4
    TunaDr

    TunaDr New Member

    Joined:
    Jul 23, 2019
    Member:
    #33603
    Messages:
    89
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2007 Tundra
    I joined to see what is possible
    and do you smell gas filling up in your piston? or coming out your exhaust when cranking?
     
  5. Mar 27, 2020 at 8:07 PM
    #5
    namib

    namib [OP] New Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #44316
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Vehicle:
    2007, 4.7 V8 Tundra, Double Cab Ltd
    Well, it was running 100% before we changed the belt, no issues at all. We pulled the plug on No1 piston, grounded it (connected to it's coil) and cranked it over, no spark at all.I can also hear the fuel pump running. The odd thing is that the "check engine" light does not come on at all when I switch it on. We connected a code reader to the truck, it could not connect to the ECU.
     
  6. Mar 27, 2020 at 8:30 PM
    #6
    773_eddie

    773_eddie New Member

    Joined:
    Feb 17, 2019
    Member:
    #26204
    Messages:
    427
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eddie
    Chicago
    Vehicle:
    Tundra Trd Pro
    12volt remote start, weathertec accessories, Trd Pro decals, Toyota console safe,VLEDS Puddle Lights,Frac Harness,TRD PRO Rear Sway Bar,NSV Hood Light Bar,ESP long box,AJT accessories,Thinkware U1000 dashcam, coachbuilder 1/3 Lift, HR LED’s front and rear TRD Pro Sway bars,
  7. Mar 27, 2020 at 8:38 PM
    #7
    773_eddie

    773_eddie New Member

    Joined:
    Feb 17, 2019
    Member:
    #26204
    Messages:
    427
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eddie
    Chicago
    Vehicle:
    Tundra Trd Pro
    12volt remote start, weathertec accessories, Trd Pro decals, Toyota console safe,VLEDS Puddle Lights,Frac Harness,TRD PRO Rear Sway Bar,NSV Hood Light Bar,ESP long box,AJT accessories,Thinkware U1000 dashcam, coachbuilder 1/3 Lift, HR LED’s front and rear TRD Pro Sway bars,
  8. Mar 27, 2020 at 8:39 PM
    #8
    773_eddie

    773_eddie New Member

    Joined:
    Feb 17, 2019
    Member:
    #26204
    Messages:
    427
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eddie
    Chicago
    Vehicle:
    Tundra Trd Pro
    12volt remote start, weathertec accessories, Trd Pro decals, Toyota console safe,VLEDS Puddle Lights,Frac Harness,TRD PRO Rear Sway Bar,NSV Hood Light Bar,ESP long box,AJT accessories,Thinkware U1000 dashcam, coachbuilder 1/3 Lift, HR LED’s front and rear TRD Pro Sway bars,
    Try those write ups keep us posted
     
  9. Mar 27, 2020 at 8:57 PM
    #9
    namib

    namib [OP] New Member

    Joined:
    Thursday
    Member:
    #44316
    Messages:
    3
    Gender:
    Male
    First Name:
    David
    Vehicle:
    2007, 4.7 V8 Tundra, Double Cab Ltd
    Wow! Man, am I glad I signed up with you guys! Thank you very much eddie! I'm heading out to the truck early tomorrow, will take the day & work through all of this, it is much appreciated.! Feedback will be on here tomorrow night, please keep fingers crossed!
     
    Yodder J likes this.
  10. Mar 27, 2020 at 9:04 PM
    #10
    773_eddie

    773_eddie New Member

    Joined:
    Feb 17, 2019
    Member:
    #26204
    Messages:
    427
    Gender:
    Male
    First Name:
    Eddie
    Chicago
    Vehicle:
    Tundra Trd Pro
    12volt remote start, weathertec accessories, Trd Pro decals, Toyota console safe,VLEDS Puddle Lights,Frac Harness,TRD PRO Rear Sway Bar,NSV Hood Light Bar,ESP long box,AJT accessories,Thinkware U1000 dashcam, coachbuilder 1/3 Lift, HR LED’s front and rear TRD Pro Sway bars,
    Cool man just keep us posted and I will try to help as much as I can
     

Products Discussed in

To Top