1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Hypertech interceptor review

Discussion in 'Performance and Tuning' started by davesnothere, Aug 16, 2016.

  1. Aug 16, 2016 at 12:00 PM
    #1
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Hi y'all. Got an interceptor for my 16 yoda 5.7 ffv limited 4x4 because I read it will help with the low end torque. It did, I got 35's on 20's so I needed it. I also have a k and n 63 series plastic cai( yeah, I also read about them but I like the sound), and it's taken away that bog you get when you get on it. I haven't installed the pedal thing yet and might not as I got no problem with it. Amazon had them for $283
     
    matluth likes this.
  2. Aug 16, 2016 at 12:52 PM
    #2
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Alright, installed that pedal thing and it sucks, seems I have to push down more and then it kicks in
     
  3. Aug 16, 2016 at 1:48 PM
    #3
    csuviper

    csuviper Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Member:
    #38
    Messages:
    8,754
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Broomfield, CO
    Vehicle:
    2012 Rock Warrior 5.7L 4X4
    Some Mods :) See build thread for details
    Yea I removed the pedal connection. Not as much pop on initial acceleration.
     
    davesnothere likes this.
  4. Aug 16, 2016 at 3:26 PM
    #4
    csuviper

    csuviper Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Member:
    #38
    Messages:
    8,754
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Broomfield, CO
    Vehicle:
    2012 Rock Warrior 5.7L 4X4
    Some Mods :) See build thread for details
    Also ended up with a code that kept coming up. Check engine light. Was related to the mass air flow sensor but I connected back to the hypertech. It is off at the moment
     
  5. Aug 16, 2016 at 5:22 PM
    #5
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    So far so good. I've driven around for a little while and I like it. will be waiting for code. Are there any aftermarket MAS that are good? Or should I just clear the code and move on?
     
  6. Aug 16, 2016 at 6:34 PM
    #6
    csuviper

    csuviper Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Member:
    #38
    Messages:
    8,754
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Broomfield, CO
    Vehicle:
    2012 Rock Warrior 5.7L 4X4
    Some Mods :) See build thread for details
    I just clear the code and move on. It's not the maf it's the signal from the hypertech. Guessing it throws it just out of range for the truck to think something's wrong.
     
  7. Aug 16, 2016 at 8:49 PM
    #7
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
  8. Aug 17, 2016 at 6:47 AM
    #8
    07tacoswb

    07tacoswb New Member

    Joined:
    Dec 8, 2015
    Member:
    #2214
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 White Tundra Crewmax XSP-X
    So for the most part your happy with the Hypertech unit? I also have a 16 and I have been wanting to pull the trigger for one of these for over 6 months. I have read some mixed reviews and was not really sure about one. For the price I may just have to bite the bullet and get one.
     
  9. Aug 17, 2016 at 6:59 AM
    #9
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    I am very happy with it. The pedal thing not so much but it's not needed. Amazon has them for 283 new, almost 100 off the Hypertech website. I was lookin at bullydog before this but I emailed them and they said they haven't finished yet with their chip for ffv.

    You save over 100 going thru Amazon, just looked on site, 390 is their price
     
  10. Aug 21, 2016 at 1:08 PM
    #10
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Got the check engine light today. It happened when I put it on tow/haul. That sucker got up and took off though on tow/haul. So it has something to do with that.
     
  11. Aug 21, 2016 at 1:44 PM
    #11
    07tacoswb

    07tacoswb New Member

    Joined:
    Dec 8, 2015
    Member:
    #2214
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 White Tundra Crewmax XSP-X
    That's weird that it does it in tow/haul mode. I thought that tow/haul only changed throttle response and shift points. So it ran good in tow/haul?
     
    csuviper likes this.
  12. Aug 21, 2016 at 3:39 PM
    #12
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Oh yeah, no problems. It's been sitting for a couple of hours, gonna go take a look after supper
     
  13. Aug 22, 2016 at 8:13 AM
    #13
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Ok, so I called Hypertech this mornin and they said to un/re install and put about 50-100 miles on it and see if the CEL is still on, said if it was go ahead and send it back to us and we'll look at it. Tech support was cool and helpful. He also said that it isn't harming the engine and it's just a sensor or something. See what happens in a couple of days as I do not drive much or far
     
  14. Aug 22, 2016 at 8:18 AM
    #14
    07tacoswb

    07tacoswb New Member

    Joined:
    Dec 8, 2015
    Member:
    #2214
    Messages:
    48
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2016 White Tundra Crewmax XSP-X
    Thanks for the update
     
  15. Aug 22, 2016 at 8:24 AM
    #15
    Tracker

    Tracker New Member

    Joined:
    Jan 11, 2016
    Member:
    #2424
    Messages:
    630
    Gender:
    Male
    First Name:
    Shane
    Colorado, Denver Burbs
    Vehicle:
    2016 Silver Tundra SR5 Lifted
    Pro Comp Lift, towing mirrors, Fuel rims, Toyo A/T, Nav, Viper remote start
  16. Aug 24, 2016 at 11:44 AM
    #16
    scturndra

    scturndra New Member

    Joined:
    Jan 15, 2016
    Member:
    #2457
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    First Name:
    wall
    Vehicle:
    2012 tundra extra cab sr5 4.6v8
    tracker I am waiting also
     
  17. Aug 24, 2016 at 1:38 PM
    #17
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Well I've had it back on for about 2 days and no CEL, I'm pretty sure once I hit the tow/haul button it's gonna come back on. Gonna find out to night after rush hour traffic. Guy at Hypertech said go 50/100 miles after it comes on and it should shut off. I'll report back then on it.
     
  18. Aug 24, 2016 at 2:26 PM
    #18
    650h1

    650h1 New Member

    Joined:
    Jan 7, 2014
    Member:
    #51
    Messages:
    339
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2013 Rock Warrior C/M
    Is it just the ECU in our trucks being so sensitive, or do you think the Interceptor actually creates a problem?
     
  19. Aug 24, 2016 at 4:35 PM
    #19
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Alright, just finished testing it out again and good results. Hit about 85 without lsd or t/h and no CEL. Turned on lsd and t/h and took it up to about 60 and no problems, gunned it not real hard but hard and no problems. Took it from a dead stop to 60 fast and no problems. If it changes I will update this post
     
    Sean266 and CaptTyler like this.
  20. Aug 24, 2016 at 7:05 PM
    #20
    Harris1881

    Harris1881 New Member

    Joined:
    May 5, 2016
    Member:
    #3307
    Messages:
    118
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Oregon
    Vehicle:
    15' black CM SR5
    Did you scan the code before you cleared it, or did the cel just shut off? Curious to know what code it threw.
     
  21. Aug 24, 2016 at 7:33 PM
    #21
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    I don't know what the code was, guy at Hypertech said it was probably a sensor. I just took off negative battery cable and cleared. Plan on getting a reader installed like csuviper has but it'll have to wait. Wife is gettin mad at all the money I'm spending. Bought more stuff tonight off amazon, floor mats, and these bad mothers, plus a BA Muffler 7"

    image.jpg
     
    650h1 and Harris1881 like this.
  22. Aug 24, 2016 at 7:33 PM
    #22
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    It's a projection light out of the door, replaces door light
     
  23. Aug 24, 2016 at 7:39 PM
    #23
    Harris1881

    Harris1881 New Member

    Joined:
    May 5, 2016
    Member:
    #3307
    Messages:
    118
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    Oregon
    Vehicle:
    15' black CM SR5
    I know the feeling. I haven't told the wife I have the hypertech on the way. I'm going to use the excuse that I can sell the unichip. Great choice on the exhaust. I've got the 6" and love it.
     
  24. Aug 25, 2016 at 6:28 PM
    #24
    jlee

    jlee New Member Vendor

    Joined:
    Jan 19, 2014
    Member:
    #130
    Messages:
    358
    Gender:
    Male
    First Name:
    jerry
    Bay area CA
    Vehicle:
    2016 TRD Off Road on 35's and Kings and A 2002 SAS'ed Tacoma on 37's Linked
    Oh one or two.
    Yep mine does the same thing every time I tow the boat. The next start up after I unhook it's gone.
     
    boardude likes this.
  25. Aug 25, 2016 at 6:36 PM
    #25
    csuviper

    csuviper Moderator Staff Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Member:
    #38
    Messages:
    8,754
    Gender:
    Male
    First Name:
    Brian
    Broomfield, CO
    Vehicle:
    2012 Rock Warrior 5.7L 4X4
    Some Mods :) See build thread for details
    I saw it most often when going up a hill.
     
  26. Aug 25, 2016 at 6:46 PM
    #26
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Got it today, was goin fine for a while, then came off highway and took the turnaround and started driving again it came on. Gonna go the 50 miles and if still on then I'll send it back to Amazon and wait for bullydog. Mechanically truck is fine and still drives same and it's probably just a sensor but who wants to drive around with that
     
  27. Aug 25, 2016 at 6:48 PM
    #27
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    So there's a chance it will disappear and not just that guy blowin smoke? Cool, there's hope
     
  28. Aug 25, 2016 at 7:10 PM
    #28
    jlee

    jlee New Member Vendor

    Joined:
    Jan 19, 2014
    Member:
    #130
    Messages:
    358
    Gender:
    Male
    First Name:
    jerry
    Bay area CA
    Vehicle:
    2016 TRD Off Road on 35's and Kings and A 2002 SAS'ed Tacoma on 37's Linked
    Oh one or two.
    Mine only comes on in tow and haul mode as soon as I unhook and restart the truck it's gone. It's a MAF code that's happening the truck drives fine just a CEL wile towing.
     
  29. Aug 25, 2016 at 7:51 PM
    #29
    TruckyTruck

    TruckyTruck New Member

    Joined:
    Jan 6, 2014
    Member:
    #20
    Messages:
    2,114
    Gender:
    Male
    First Name:
    Gary
    Texas
    Do yourself a favor and either stick with the hypertech or no tuner at all. Bullydog does not have the most recent ffv programming and from my conversations with them, they don't plan to. What that means is, you flash your ecu with a program that won't stop your trucks ethanol levels from rising. You end up with rough starts and bad mpg because the fuel pump is on full blast with your ecu trying to compensate for it. And even if you uninstall the bullydog tuner, you are still left without the newest program from Toyota, because bd's stock tune is out of date. The only way to fix it is to go to the dealer and get them to flash your truck with the stock Toyota program.

    Just don't. That company doesn't give a crap about you or your truck. They just want your money.
     
  30. Aug 25, 2016 at 8:01 PM
    #30
    davesnothere

    davesnothere [OP] New Member

    Joined:
    Jul 22, 2016
    Member:
    #3965
    Messages:
    280
    Gender:
    Male
    First Name:
    Dave
    Down South, Texas
    Vehicle:
    2016 Tundra Limited 4x4 5.7ffv
    Pro Comp stage 2 6" lift- 20" XD Rockstars- 35" pro comp a/t sport- Hypertech Interceptor- 7" BA Muffler- 4.88 Yukon gears
    Appreciate that, gonna stay with this Hypertech and just get a code clearer. I could tell the difference between it off and on, got the ultra gauge comin. @csuviper diy post had it, that and I just ordered the oil drain thing. Changed oil today and shit went everywhere, very liquidy
     
    TruckyTruck likes this.
To Top