1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

5.7 iforce tick

Discussion in '2nd Gen Tundras (2007-2013)' started by TxTundraGuy89, Jun 22, 2015.

  1. Jun 22, 2015 at 10:15 AM
    #1
    TxTundraGuy89

    TxTundraGuy89 [OP] New Member

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Member:
    #1217
    Messages:
    235
    Gender:
    Male
    First Name:
    Korwin
    Hey guys need some advice and help. Have an stock tundra just with 33's on it. When i'm at 70-75 mph i hear a tick. And when it downshifts and then I have to speed back up I hear it too.

    I have read where it's just the motor but i've heard it can be issues too, anyone able to help shed some light on it?

    Thanks in advance
     
  2. Jun 22, 2015 at 11:39 AM
    #2
    Mike

    Mike Tread lightly.

    Joined:
    Jan 13, 2014
    Member:
    #87
    Messages:
    2,560
    Gender:
    Male
    First Name:
    Mike
    south carolina
    Vehicle:
    2003 tundra sr5 4x4 stepside....
    yep bank account is running low from it..
    All toyotas tick.. what we call the tick of life.

    Only other thing is exhaust gasket has a leak started.
     
  3. Jun 22, 2015 at 12:26 PM
    #3
    TxTundraGuy89

    TxTundraGuy89 [OP] New Member

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Member:
    #1217
    Messages:
    235
    Gender:
    Male
    First Name:
    Korwin
    Okay just wanted to make sure. I'll check for an exhaust leak though as well.
     
  4. Jun 22, 2015 at 2:49 PM
    #4
    Wynnded

    Wynnded Wait, what?

    Joined:
    Apr 20, 2014
    Member:
    #379
    Messages:
    617
    Gender:
    Male
    Rockies
    Vehicle:
    2011 RCSB 5.7L AWD Tundra
    OEM Upgrades
    I have a tick that develops, when drivers don't use their signals....
     
  5. Jun 22, 2015 at 6:13 PM
    #5
    Sean266

    Sean266 #ThinBlueLine Staff Member

    Joined:
    Jan 5, 2014
    Member:
    #6
    Messages:
    10,865
    Gender:
    Male
    Colorado
    More than likely normal. If you can upload a video, we can be of better assistance.
     
  6. Jun 23, 2015 at 9:51 AM
    #6
    TxTundraGuy89

    TxTundraGuy89 [OP] New Member

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Member:
    #1217
    Messages:
    235
    Gender:
    Male
    First Name:
    Korwin
    Well that's the thing its hard to do so especially with my tires. It's too much cab noise.

    Only way i can describe it is that when i'm doing 70-75mph it has a tick or if i have to brake, and then build up speed again i hear it. It's a rapid tick if that helps any.

    It's non existent on idle, and other driving. When I punch it too doesn't do anything, just only that time as stated which is at 2k rpm.
     
  7. Jun 23, 2015 at 1:53 PM
    #7
    Sean266

    Sean266 #ThinBlueLine Staff Member

    Joined:
    Jan 5, 2014
    Member:
    #6
    Messages:
    10,865
    Gender:
    Male
    Colorado
    Do you have a GoPro cam you can setup somewhere?
     
  8. Jun 23, 2015 at 2:54 PM
    #8
    TxTundraGuy89

    TxTundraGuy89 [OP] New Member

    Joined:
    Apr 22, 2015
    Member:
    #1217
    Messages:
    235
    Gender:
    Male
    First Name:
    Korwin
    No i don't have a gopro i have a friend that does but it might be a few weeks before i can take a video out of state working right now
     
To Top