1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

4x4 not working

Discussion in 'General Tundra Discussion' started by Ianstundra, Jul 12, 2021.

  1. Jul 22, 2021 at 7:38 PM
    #31
    Ianstundra

    Ianstundra [OP] New Member

    Joined:
    Feb 6, 2021
    Member:
    #58726
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    Unless I did something wrong… yes.
     
  2. Jul 22, 2021 at 8:40 PM
    #32
    huntertn

    huntertn New Member

    Joined:
    Jun 23, 2019
    Member:
    #32273
    Messages:
    258
    First Name:
    Steve
    Tennessee
    Vehicle:
    2008 White CrewMax Limited 4x4
    If it works fine when the actuator is off the TC then I doubt that the micro switch is the issue.

    I am curious to hear what Cruzer’s paint trick showed. Did it hit the trigger?
     
    Ianstundra [OP] likes this.
  3. Jul 22, 2021 at 9:53 PM
    #33
    Cruzer

    Cruzer Wheeling Full Size

    Joined:
    Oct 12, 2020
    Member:
    #53461
    Messages:
    1,902
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cruz
    Sunnyvale, CA
    Vehicle:
    Build Page: Cruzer's Re-Build for the Rubicon
    So that just proves that the actuator is not working properly when it’s installed on the TC. If there are no marks on the switch then it was not able to rotate far enough, although it is able to do so off the the TC.

    So there’s only 3 possible outcomes:
    1: actuator is not installed correctly
    2: something in the TC is not positioned correctly
    3: actuator is bad and needs to be replaced

    I know you’ve tried addressing #1 & #2, so that leaves #3 to try.
     
  4. Jul 29, 2021 at 12:28 PM
    #34
    Ianstundra

    Ianstundra [OP] New Member

    Joined:
    Feb 6, 2021
    Member:
    #58726
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    I guess that’s what it has come to. Where can I buy only the 4hi actuator, without the rest of the assembly.
     
  5. Jul 29, 2021 at 6:17 PM
    #35
    Cruzer

    Cruzer Wheeling Full Size

    Joined:
    Oct 12, 2020
    Member:
    #53461
    Messages:
    1,902
    Gender:
    Male
    First Name:
    Cruz
    Sunnyvale, CA
    Vehicle:
    Build Page: Cruzer's Re-Build for the Rubicon
    I tried looking online but haven’t found one yet. Best bet is to go to your local dealership and ask them. Make sure to bring the part. If it’s expensive, just get the part number and continue the search online. Could probably find one at a wrecker for cheap.
     
    Ianstundra [OP] likes this.
  6. Jul 30, 2021 at 6:13 AM
    #36
    huntertn

    huntertn New Member

    Joined:
    Jun 23, 2019
    Member:
    #32273
    Messages:
    258
    First Name:
    Steve
    Tennessee
    Vehicle:
    2008 White CrewMax Limited 4x4
    You can get the whole actuator from rockauto but it is around $475. I did not look around to see if anyone sold the 4hi and 4lo separately.
     
  7. Nov 5, 2021 at 6:04 AM
    #37
    Ianstundra

    Ianstundra [OP] New Member

    Joined:
    Feb 6, 2021
    Member:
    #58726
    Messages:
    40
    Gender:
    Male
    First Name:
    Ian
    UPDATE: I bought the actuator, installed the 4hi actuator, the problem remained the same. Currently looking for a mechanic that is going to do more tests than just to replace the whole actuator assembly.
     
  8. Sep 18, 2022 at 1:06 PM
    #38
    Littlejer

    Littlejer New Member

    Joined:
    Sep 18, 2022
    Member:
    #83524
    Messages:
    1
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jeremy
    Vehicle:
    07 Toyota Tundra
    6 inch lift
    Hello. I know this was last year but I’m wondering if you ever figured out the issue my 07 tundra is doing the exact same thing and I have a brand new front add actuator installed.
     

Products Discussed in

To Top