1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

2020 Carplay works but no phone?

Discussion in 'Audio & Video' started by rebmo, Jan 12, 2021.

  1. Jan 12, 2021 at 5:05 PM
    #1
    rebmo

    rebmo [OP] 2020 Crewmax Limited 4wd Silver/Black

    Joined:
    Dec 24, 2014
    Member:
    #827
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    Rural SE Wisconsin
    Vehicle:
    2020 CM LImited 5.7L V8 4WD
    My Iphone8 phone functions do not work with Carplay in my 2020 JBL head unit. When the usb connection to phone is made and Carplay selected, all the Carplay apps work except for the phone. If I do a voice command to call a number it gets to verifying if the number is correct, and do I want to make the call, then I get an error message that no phone connected. It even shows the phone app in Carplay and all the contacts are listed. It just won't make the call or show incoming calls. If I disconnect the Carplay USB connection and connect my phone via Bluetooth (I did a Bluetooth pair) the phone works fine through the steering wheel controls, but of course none of the other Carplay apps work.

    Is there something I'm missing? Shouldn't my phone work as part of Carplay with the vehicle voice and phone controls or no? Is there some other enable step to have the phone app work with Carplay? The phone has been paired and selected in bluetooth, but that is separate from Carplay's USB connection for enabling the phone app? I looked in carplay settings and other iPhone setting and found nothing that turns the app off/on for carplay.
     
  2. Jan 12, 2021 at 5:10 PM
    #2
    mountainpete

    mountainpete Explore more, worry less.

    Joined:
    Oct 24, 2018
    Member:
    #20928
    Messages:
    1,043
    Alberta, Canada
    Vehicle:
    2018 Cement Crewmax TRD
    Function before sparkle.
    On your iPhone: Settings > General > CarPlay > Your Car > “Allow CarPlay While Locked”.

    Is it on?

    Also is Siri turned on? Pretty sure it needs to be.
     
    rebmo [OP] likes this.
  3. Jan 12, 2021 at 5:21 PM
    #3
    rebmo

    rebmo [OP] 2020 Crewmax Limited 4wd Silver/Black

    Joined:
    Dec 24, 2014
    Member:
    #827
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    Rural SE Wisconsin
    Vehicle:
    2020 CM LImited 5.7L V8 4WD
    Thanks for the reply.
    "Allow CarPlay while locked" is on.
    Siri is also on.
     
  4. Jan 12, 2021 at 5:36 PM
    #4
    crewmaxlmt

    crewmaxlmt New Member

    Joined:
    Nov 12, 2020
    Member:
    #54795
    Messages:
    101
    Gender:
    Male
    First Name:
    scott
    Vehicle:
    2020 Crewmax Limited
    CarPlay can be a bit finicky. Try a hard reset on the jbl by holding the power button down until it restarts. I have had to do it twice on my 2020.
     
    1lowlife and rebmo [OP] like this.
  5. Jan 12, 2021 at 5:47 PM
    #5
    rebmo

    rebmo [OP] 2020 Crewmax Limited 4wd Silver/Black

    Joined:
    Dec 24, 2014
    Member:
    #827
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    Rural SE Wisconsin
    Vehicle:
    2020 CM LImited 5.7L V8 4WD
    I'll try the JBL head unit reset next. Thanks
    Just to be sure, with Carplay USB connection, All phone controls should work on steering wheel and voice commands correct?
     
    KingsAustin likes this.
  6. Jan 12, 2021 at 6:24 PM
    #6
    mountainpete

    mountainpete Explore more, worry less.

    Joined:
    Oct 24, 2018
    Member:
    #20928
    Messages:
    1,043
    Alberta, Canada
    Vehicle:
    2018 Cement Crewmax TRD
    Function before sparkle.
    Are usb accessories allowed while locked?
     
  7. Jan 12, 2021 at 6:26 PM
    #7
    rebmo

    rebmo [OP] 2020 Crewmax Limited 4wd Silver/Black

    Joined:
    Dec 24, 2014
    Member:
    #827
    Messages:
    363
    Gender:
    Male
    Rural SE Wisconsin
    Vehicle:
    2020 CM LImited 5.7L V8 4WD
    Thanks Crewmaxltd,
    I did a JBL head unit reset (held the power button until it re-booted) and the phone/voice commands all work perfectly now through Carplay/USB connection.
    I swear the sound is better too on Pandora music but I won't get carried away :). Sounds fuller and clearer.
    Not sure how that would happen, but the reset fixed the phone app functions and I'm able for the first time to voice dial numbers or by address book name.

    Gotta love this Forum for all the help and great ideas!
     
    mountainpete likes this.
  8. Jan 12, 2021 at 6:55 PM
    #8
    KingsAustin

    KingsAustin Grey Goose II

    Joined:
    Aug 25, 2019
    Member:
    #35144
    Messages:
    253
    Gender:
    Male
    Williamson County TX
    Vehicle:
    2021 Limited Night Shade
    BakFlip MX4 - BakBox, Gator All Weather mats, Console Safe, Ceramic Tint, Interior/exterior LED conversion, Wireless console charger, AJT designs.
    My suggestion....this happened to me on my android phone.
     
  9. Jan 12, 2021 at 6:59 PM
    #9
    RickPlatinum2020

    RickPlatinum2020 New Member

    Joined:
    Jul 4, 2020
    Member:
    #48851
    Messages:
    62
    Gender:
    Male
    First Name:
    Rick
    Eastern PA
    Vehicle:
    2020 Barcelona Red Platinum 4x4
    Just for the record, my 2020 has been flawless using Car Play... only issue I had was a bad cable.
     
  10. Jan 12, 2021 at 7:02 PM
    #10
    KingsAustin

    KingsAustin Grey Goose II

    Joined:
    Aug 25, 2019
    Member:
    #35144
    Messages:
    253
    Gender:
    Male
    Williamson County TX
    Vehicle:
    2021 Limited Night Shade
    BakFlip MX4 - BakBox, Gator All Weather mats, Console Safe, Ceramic Tint, Interior/exterior LED conversion, Wireless console charger, AJT designs.
    And, a bad cable choice was another issue I ran into. Make sure it is a data cable. I wanted a short cable and grabbed one I had in the drawer....turned out it wasn't a data cable, so I ordered one from Amazon at just over a foot long.
     
    Last edited: Jan 18, 2021
  11. Jan 12, 2021 at 7:42 PM
    #11
    crewmaxlmt

    crewmaxlmt New Member

    Joined:
    Nov 12, 2020
    Member:
    #54795
    Messages:
    101
    Gender:
    Male
    First Name:
    scott
    Vehicle:
    2020 Crewmax Limited
    Excellent!
     
  12. Jan 13, 2021 at 8:47 PM
    #12
    Avi8or

    Avi8or New Member

    Joined:
    May 22, 2020
    Member:
    #46920
    Messages:
    41
    Gender:
    Male
    KC, MO
    Vehicle:
    2020 Limited Crewmax
    My experience has been that the phone causes more issues with CarPlay than the head unit.

    I have found always using an Apple lightning cable is the best at culling issues.
     
  13. Jan 18, 2021 at 7:32 PM
    #13
    valut

    valut New Member

    Joined:
    Dec 2, 2019
    Member:
    #39456
    Messages:
    55
    Gender:
    Male
    So my issue is that my voice is not working when my iPhone makes a call. I can hear but my voice doesn't respond so no hears me. I tried the restart didn't work.
     
  14. Jan 19, 2021 at 8:09 AM
    #14
    Dragracer_Art

    Dragracer_Art Well armed member

    Joined:
    Jul 19, 2020
    Member:
    #49576
    Messages:
    589
    Gender:
    Male
    Dawsonville, GA
    Vehicle:
    2020 Crewmax 4x4
    3/3 lift, 18x9 Methods,35x12.5 Terra Grapplers
    I had nothing but fucking headaches with mine.
    I finally gave up on it and only use the radio to listen to music now.
     
  15. Jan 19, 2021 at 2:41 PM
    #15
    crewmaxlmt

    crewmaxlmt New Member

    Joined:
    Nov 12, 2020
    Member:
    #54795
    Messages:
    101
    Gender:
    Male
    First Name:
    scott
    Vehicle:
    2020 Crewmax Limited
    FYI. After the latest IOS forced update, my CarPlay has sucked. Crappy calls, Pandora interface is spotty, the phone is very slow to respond to the JBL touch screen. Everything worked fine before the forced update.
     

Products Discussed in

To Top