1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Alpine ILX-F511. Game Changer

Discussion in 'Audio & Video' started by running214, Mar 2, 2023.

  1. Jul 3, 2024 at 5:39 PM
    #1741
    texasrho83

    texasrho83 DGAF#1

    Joined:
    Mar 30, 2017
    Member:
    #7025
    Messages:
    9,577
    Gender:
    Male
    First Name:
    Charles
    Conroe TX
    Vehicle:
    2016 DC MGM 4x4
    See build link
    Now, now don't sell yourself short - mildly retarded is what you meant to say
     
  2. Jul 3, 2024 at 11:07 PM
    #1742
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    Right, why didn’t I think of that too!!?…. So I’ll try those steps tomorrow. I should be on that same level of drunkenness to figure it out.

    here’s to the 4th! :cheers:

    UPDATE: made a quick video of the settings. If I’m missing it, I’ll owe you a beer.
    I am also using the ODB2 connector which I believe is just a single brown wire. The yellow/red twisted wire from the connector is not used.

    https://youtube.com/shorts/Z1i9sNxlad8?si=v2KsCKCcZYMdFdQb
     
    Last edited: Jul 3, 2024
  3. Jul 4, 2024 at 10:27 AM
    #1743
    Azblue

    Azblue Beer is Good Ban Moderator

    Joined:
    Nov 17, 2017
    Member:
    #11025
    Messages:
    6,849
    Gender:
    Male
    The Dirty T

    Yes, just the brown wire. In your video after you hit the setting icon you went to the gauges option, try the Maestro option. I know that your 2018 has slightly different electrical set-up than my 2014, but they should be close enough. I might have to go screw with mine as I don't recall the exact steps.
     
    TaquitoBandito and texasrho83 like this.
  4. Jul 4, 2024 at 10:39 AM
    #1744
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    I’ll film another video going through those options…. Thanks
     
  5. Jul 5, 2024 at 9:02 AM
    #1745
    Triton19X2

    Triton19X2 New Member

    Joined:
    Dec 10, 2017
    Member:
    #11450
    Messages:
    193
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 Silver 1794 Crewmax 4X4
    So I have that issue as well with the trans temp greyed out. Just a thought here but since the trans cooler was eliminated after 2016 is there even a temp sensor in the trans at all?? Has anyone with a post 2016 been able to pull up trans temp with a ODB2 device?
     
  6. Jul 5, 2024 at 9:10 AM
    #1746
    RainMan_PNW

    RainMan_PNW SSEM #82 RGBA #4 “That Guy” Vendor?

    Joined:
    Oct 27, 2020
    Member:
    #54134
    Messages:
    15,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Casey
    Clark County, WA
    Vehicle:
    2021 Lunar Rock TRD Pro CM
    Check the build link in my signature.
    I have it showing on my 2021
    Been towing a bit this week so I’ve been watching it.
     
  7. Jul 5, 2024 at 9:11 AM
    #1747
    RainMan_PNW

    RainMan_PNW SSEM #82 RGBA #4 “That Guy” Vendor?

    Joined:
    Oct 27, 2020
    Member:
    #54134
    Messages:
    15,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Casey
    Clark County, WA
    Vehicle:
    2021 Lunar Rock TRD Pro CM
    Check the build link in my signature.
    Also, the cooler wasn’t removed until 2019
     
  8. Jul 5, 2024 at 9:15 AM
    #1748
    Triton19X2

    Triton19X2 New Member

    Joined:
    Dec 10, 2017
    Member:
    #11450
    Messages:
    193
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 Silver 1794 Crewmax 4X4
    Thank you sir for that info:thumbsup:. Because of my reverse camera issues, Trail Grid Pro is sending me another wiring harness...maybe, just maybe, I'll be able to access the trans temp info once I install the new one :fingerscrossed:
     
  9. Jul 5, 2024 at 9:28 AM
    #1749
    RainMan_PNW

    RainMan_PNW SSEM #82 RGBA #4 “That Guy” Vendor?

    Joined:
    Oct 27, 2020
    Member:
    #54134
    Messages:
    15,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Casey
    Clark County, WA
    Vehicle:
    2021 Lunar Rock TRD Pro CM
    Check the build link in my signature.
    I have intermittent rear camera issues…I’m not sure its not just a connection that needs reseated, but haven’t taken the time to pull the whole thing back out again.

    i did not use the ODB connector from the maestro kit - it’s integrated directly into the main wiring in the newer trucks. It also requires going into the head unit settings under the maestro section and validating PIDS or something like that (can’t remember exactly).
     
  10. Jul 5, 2024 at 1:57 PM
    #1750
    Triton19X2

    Triton19X2 New Member

    Joined:
    Dec 10, 2017
    Member:
    #11450
    Messages:
    193
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 Silver 1794 Crewmax 4X4
    Yes sir, that worked:yes:
    I now have trans temp! I appreciate the tip
     
  11. Jul 5, 2024 at 3:42 PM
    #1751
    azTony

    azTony member since sept, 2017 and over 1,600 messages

    Joined:
    Sep 16, 2017
    Member:
    #9693
    Messages:
    2,979
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Sun Lakes, AZ
    Vehicle:
    *** OV Tune Order #4481 *** ECU 0CN21 ***
    2018 Tundra Platinum with Icon Stage 9 w/3.0 and billet UCA, Harrop Elockers, 5.29 on 37’s
    Did you have to take it out and check the connections or was it the ODB connector from the maestro that worked?
     
  12. Jul 5, 2024 at 3:53 PM
    #1752
    Triton19X2

    Triton19X2 New Member

    Joined:
    Dec 10, 2017
    Member:
    #11450
    Messages:
    193
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 Silver 1794 Crewmax 4X4
    I did what Rainman suggested. I went into setup, went to the gauges area, hit settings button in the top right corner and find maestro and hunt around in there until you find “validate PIDs” tap on that and wait until it finishes….few seconds and you should be able to choose it in the “select gauges” tab
     
    azTony[QUOTED] likes this.
  13. Jul 5, 2024 at 4:18 PM
    #1753
    azTony

    azTony member since sept, 2017 and over 1,600 messages

    Joined:
    Sep 16, 2017
    Member:
    #9693
    Messages:
    2,979
    Gender:
    Male
    First Name:
    Tony
    Sun Lakes, AZ
    Vehicle:
    *** OV Tune Order #4481 *** ECU 0CN21 ***
    2018 Tundra Platinum with Icon Stage 9 w/3.0 and billet UCA, Harrop Elockers, 5.29 on 37’s
    I have been so happy with my sound I never looked at the gauges until now, that and I do not drive it much. Got them all set up and the tranny is working. Thanks @RainMan_PNW!
     
  14. Jul 6, 2024 at 11:36 AM
    #1754
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
  15. Jul 6, 2024 at 9:22 PM
    #1755
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    Wondering if there is a way to use a ODB2 scanner tool or if I need to take her into the stealership to have them look up the ODB2 codes on mine.
    Only thing left I can think of is disconnecting the battery for a few min to reset everything...
     
  16. Jul 7, 2024 at 9:27 AM
    #1756
    Triton19X2

    Triton19X2 New Member

    Joined:
    Dec 10, 2017
    Member:
    #11450
    Messages:
    193
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2021 Silver 1794 Crewmax 4X4
    This maybe an option. Do a master reset on your Maestro. Trailgrid pro sent me these instructions when I was troubleshooting the backup camera issues...it did not help that but maybe it would help your issue???

    To perform a master reset for your Maestro through the Alpine head unit, please watch the second half of this video and follow the instructions. https://www.youtube.com/watch?v=krWpmmkBBpI

    Steps to begin reset process:

    (1) Turn on your vehicles accessory power, or start the vehicle.
    (2) Enable parking brake to access head unit setup menu.
    (3) Navigate through your head unit setup menu:
    Setup - Function - Factory Audio - Maestro Setup - Maestro Settings - Maestro Module - Maestro Master Reset - Are you sure? Yes
    (4) Once the Reset is complete, turn your vehicle off for a few minutes, then power it back on.
     
  17. Jul 7, 2024 at 4:38 PM
    #1757
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    I’ve done that once but doesn’t hurt to try again…. Fangers crossed this time

    EDIT: Actually, just watched the video, I have not done the hard reset (Master reset)... I have done the soft reset, which is what the 4 steps you mentioned are.

    Trailgrid sent me a similar email that matches your info..
    SOFT RESET
    1. Turn on your vehicles accessory power, or start the vehicle.
    2. Enable parking brake to access head unit setup menu.
    3. Navigate through your head unit setup menu:
    4. Setup - Function - Factory Audio - Maestro Setup - Maestro Settings - Maestro Module - Maestro Master Reset - Are you sure? Yes
    5. Once the Reset is complete, turn your vehicle off for a few minutes, then power it back on.
    6. Turn the vehicle to accessory power and allow about 5 minutes before pressing any inputs or your head unit.
    7. After about 5 minutes, start your vehicle and test your system.

    ---------------
    HARD RESET
    1. To perform a master reset on the maestro module, Turn the key to the OFF position, then disconnect all connectors from the module.
    2. Press and hold the module’s programming button and connect all the connectors back to the module. Wait, the module’s LED will flash RED rapidly (this may take up to 10 seconds).
    3. Release the programming button. Wait, the LED will turn solid GREEN for 2 seconds to show the reset was successful.
    4. After performing the reset procedure, turn your vehicle to accessory power and wait about 5 minutes before starting your vehicle and testing your system.
     
    Last edited: Jul 8, 2024
  18. Jul 10, 2024 at 7:49 AM
    #1758
    Jim LE 1301

    Jim LE 1301 Camaro Lover, SSEM # 11,TTC#179

    Joined:
    Apr 29, 2018
    Member:
    #14884
    Messages:
    28,282
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    Hudson Valley, New York
    Vehicle:
    2018 MGM Tundra TRD Sport Double Cab
  19. Jul 10, 2024 at 1:59 PM
    #1759
    aVs75

    aVs75 New Member

    Joined:
    Mar 1, 2024
    Member:
    #112891
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    Utah
    Vehicle:
    2019 SR5 TRD Sport Crewmax White
  20. Jul 10, 2024 at 2:08 PM
    #1760
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    Found out some info on the transmission sensor not showing...
    Ended up contacting iDatalink (866-427-2999) and spoke with one of their techs.

    2 weeks ago, version 4.8 was released, which corrects and offers the transmission sensor to the maestro RR.
    Then called trailgridpro back so they could look up what version was flashed.... it was v4.7

    So, while I am installing the hdmi/usb port on the back of the center console (swapping out the cigarette lighter since the kids have finally kicked that habit), I will pull the RR and reflash it and reconfigure for the options needed and will see if that really does resolve the issue.
    Will also be adding in the e-brake bypass I picked up.
    MicroBypass Video Parking Brake Bypass Fits ALPINE ILX-W670 ILX-F509 ILX-F511 | eBay (3-wire version)
     
    This site contains affiliate links for which the site may be compensated.
    WFD473 likes this.
  21. Jul 10, 2024 at 3:52 PM
    #1761
    aVs75

    aVs75 New Member

    Joined:
    Mar 1, 2024
    Member:
    #112891
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    Utah
    Vehicle:
    2019 SR5 TRD Sport Crewmax White
    Thanks for the info.. I'm dreading the removal of HU & RR to flash with the latest :facepalm:
     
    This site contains affiliate links for which the site may be compensated.
  22. Jul 10, 2024 at 3:54 PM
    #1762
    AZBoatHauler

    AZBoatHauler SSEM#140/3URx2/BAF140

    Joined:
    Aug 13, 2019
    Member:
    #34576
    Messages:
    7,354
    Gender:
    Male
    First Name:
    Adam
    So.Arizona
    Vehicle:
    2017 CrewMax 4x4, 2017 LandCruiser, 2005 Sequoia 4x4
    Demello / SOB Fab Bumpers, SuperWinch, WKOR sliders, RCI skids, Baja Designs lighting, Billy 6112 and 5160 w/ CB +2, JL Audio with Alpine HU, DD 10" Exhaust, LED headlights, Rago fab mounts, 35” BFG, HAM radio
    I’ve done it so many times at this point I pulled the HU at the hotel parking lot in Moab chasing a rattle. You got it.
     
  23. Jul 10, 2024 at 3:56 PM
    #1763
    TRDFerguson

    TRDFerguson SSEM #99/RGBA #8-ish?/It’s a funny name.

    Joined:
    Oct 18, 2018
    Member:
    #20730
    Messages:
    9,648
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jake
    Southeast Greater Basin, AZ
    Vehicle:
    2018 MGM CrüeMax
    I pulled mine at T2S for shits n grins. It’s not bad once you’ve done it 1-50 times.
     
  24. Jul 10, 2024 at 4:53 PM
    #1764
    RainMan_PNW

    RainMan_PNW SSEM #82 RGBA #4 “That Guy” Vendor?

    Joined:
    Oct 27, 2020
    Member:
    #54134
    Messages:
    15,468
    Gender:
    Male
    First Name:
    Casey
    Clark County, WA
    Vehicle:
    2021 Lunar Rock TRD Pro CM
    Check the build link in my signature.
    Interesting, because I'm definitely on a firmware older than 4.8 and still get the transmission temp to show on mine.
    :notsure:
     
    This site contains affiliate links for which the site may be compensated.
    TaquitoBandito likes this.
  25. Jul 10, 2024 at 6:31 PM
    #1765
    Jim LE 1301

    Jim LE 1301 Camaro Lover, SSEM # 11,TTC#179

    Joined:
    Apr 29, 2018
    Member:
    #14884
    Messages:
    28,282
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jim
    Hudson Valley, New York
    Vehicle:
    2018 MGM Tundra TRD Sport Double Cab
    Not yet
     
    TaquitoBandito likes this.
  26. Jul 10, 2024 at 9:03 PM
    #1766
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    that is the part that trips me up.. why some of you do not experience this issue and others (me) do.
    good thing is, the issue has been acknowledged by iDatalink so they are willing to work with us to resolve it.... should v4.8 not do anything.

    next time I chat with them I will ask for the release notes to see what else was updated/corrected.
     
    aVs75 likes this.
  27. Jul 10, 2024 at 10:10 PM
    #1767
    aVs75

    aVs75 New Member

    Joined:
    Mar 1, 2024
    Member:
    #112891
    Messages:
    18
    Gender:
    Male
    Utah
    Vehicle:
    2019 SR5 TRD Sport Crewmax White
    I would definitely consider bypassing the OEM amplifier and powering the speakers via the head unit. :thumbsup:
     
  28. Jul 11, 2024 at 4:10 PM
    #1768
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    so GREAT news. v4.8 resolved my issue.
    I have trans temp now.
    upload_2024-7-11_17-5-32.png

    And was able to hook up the ebrake bypass, which I noticed disabled any of the parking assist functions in the maestro.
    The setting that allows you to select how to engage "settings" by either selecting eBrake, Park, or something else mode I can't recall...
    Do not care to have lost those as settings are active all the time.

    Also got the 6' hdmi/usb cable extension installed, this was a direct fit to the cigarette lighter... just popped it out and popped this in.
    The power I left hanging in the console... which in hindsight I might be back in there to tape it up. Future mode that will use that will be the inductive charging plate on the console lid if I ever pull the trigger on that.

    Just need to test out the hdmi with a firestick, chomecast, or psswitch
    USB worked for media
    upload_2024-7-11_17-8-56.png
     
    WFD473 and AZBoatHauler like this.
  29. Jul 11, 2024 at 4:20 PM
    #1769
    fireheadman

    fireheadman Devil Dog - Semper Fi

    Joined:
    Jan 3, 2019
    Member:
    #23914
    Messages:
    50
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    1794 Tundra (2018)
    guess the only thing left to add might be the dash cam... but man it is getting crazy stuffing those harness in and out of the dash!
     
  30. Jul 13, 2024 at 8:47 PM
    #1770
    2TunGet1

    2TunGet1 Tundra owner since 2000

    Joined:
    Jul 7, 2023
    Member:
    #99907
    Messages:
    293
    Gender:
    Male
    Vehicle:
    2020 Tundra Limited 4x4 CM QS / 2000 Tundra Limited 4x2 AC Black
    After a few weeks with the ILX-F511, I’m getting constant “vehicle approaching from behind” warnings with sound and screen prompts. Most of the time there isn’t even a vehicle behind me. How do I turn it off or calibrate it so it works correctly?
     

Products Discussed in

To Top