1. Welcome to Tundras.com!

    You are currently viewing as a guest! To get full-access, you need to register for a FREE account.

    As a registered member, you’ll be able to:
    • Participate in all Tundra discussion topics
    • Transfer over your build thread from a different forum to this one
    • Communicate privately with other Tundra owners from around the world
    • Post your own photos in our Members Gallery
    • Access all special features of the site

Aftermarket HU not switching to camera when in reverse

Discussion in 'Audio & Video' started by TXTundraFan, Nov 1, 2020.

  1. Nov 1, 2020 at 7:39 AM
    #1
    TXTundraFan

    TXTundraFan [OP] New Member

    Joined:
    Jun 18, 2020
    Member:
    #48138
    Messages:
    167
    Gender:
    Male
    I have an Alpine ILX-W650 installed and everything works fine except the HU won't automatically switch to the backup camera when I put it in reverse. The camera works just fine as when I tap on camera the image comes up. The reverse sensing wire is connected as per the wiring guide. I had Crutchfield do the wiring harness connections.

    The only thing I added was a bypass for the parking brake. I have the wiring for the bypass connected to the Alpine wiring and not the wiring going to the factory connectors. The camera settings aren't much but the rear camera is selected and I do have the video cable connected to the rear camera input. The camera is powered by a switched 12v connection as I wanted the option to always be able to switch to the camera if I desire to.

    Anyone else see this issue when upgrading the headhunt?
     
  2. Nov 1, 2020 at 7:47 AM
    #2
    Tundra234

    Tundra234 New Member

    Joined:
    Nov 30, 2018
    Member:
    #22402
    Messages:
    10,498
    Gender:
    Male
    First Name:
    George
    Florida
    Vehicle:
    2020 Tundra DC SR5 Barcelona
    Alot of them
    I beleive the camera is 6 volt input, not 12.
     
  3. Nov 1, 2020 at 7:55 AM
    #3
    TXTundraFan

    TXTundraFan [OP] New Member

    Joined:
    Jun 18, 2020
    Member:
    #48138
    Messages:
    167
    Gender:
    Male
    I have an aftermarket camera (Master Tailgaters) I got off of Amazon. It's a 12v.
     
  4. Nov 1, 2020 at 2:43 PM
    #4
    TXTundraFan

    TXTundraFan [OP] New Member

    Joined:
    Jun 18, 2020
    Member:
    #48138
    Messages:
    167
    Gender:
    Male
    I know what the issue is but don't know where to find a reverse signal to tap into. Apparently one of the connectors the PAC unit has that is supposed to connect to the factory wiring isn't connected as I don't have that particular connector behind the radio.
     
  5. Nov 2, 2020 at 3:44 PM
    #5
    TXTundraFan

    TXTundraFan [OP] New Member

    Joined:
    Jun 18, 2020
    Member:
    #48138
    Messages:
    167
    Gender:
    Male
    Got it working. I was able to find the reverse signal in a wire harness taped up behind the radio. It’s in the off-white/light gray harness. I was able to open the flap and tape down a wire to the row that was energized with the gear shifter in reverse.
     
  6. Nov 2, 2020 at 4:35 PM
    #6
    jwatt

    jwatt I heart men

    Joined:
    Jan 10, 2020
    Member:
    #40985
    Messages:
    1,303
    Gender:
    Male
    First Name:
    Jack
    Oregon
    Vehicle:
    Salsa Red 2007 Tundra DC @91k.
    7" BDS Coilover Suspension Lift/BDS UCAs/XB LED Headlights/Nitto trail Grappler tires on Black Rhyno Armory wheels
    As an alternative you can look in the rear view mirror:monocle:
     
    TXTundraFan [OP] likes this.

Products Discussed in

To Top